Wordpress, Joomla, Drupal összehasonlítása - Melyik a jobb?


Milyen CMS-t használjunk ha weboldal készítés az, amin gondolkodunk?

Bár tudjuk, hogy ezzel a kérdéssel valószínűleg darázsfészekbe nyúlunk, ugyanis mindegyik webfejlesztő más és más cmr-re esküszik, mi mégis megpróbáljuk legalább alap szinten megtenni az összehasonlítást.. Van aki a Joomlát vagy a Wordpresst, van aki a Drupalt, és van aki kizárólag egyedi fejlesztésű weboldal motort részesíti előnyben. Nem is kételkedünk egyikük választásában sem, mégis megpróbáljuk összehasonlítani a lehetőségeket és elmondjuk azt is, hogy mi miért azt választottuk, amit használunk. Lássuk is a cms rendszerek összehasonlítását.


Drupal: A Drupal elnevezésű cms 2001 környékén jelent meg elsőként az általunk összehasonlított rendszerek között. Az első szériák még elég fejletlenek voltak és nem nevezhettük igazán felhasználóbarátnak sem, de az idő haladtával e téren sokat javítottak a fejlesztők. A Drupal igazi nagy előnye a biztonság és a gyorsaság, bár sebesség terén a többi cms is kellőképpen tuningolható.

A Drupal cms-t kezdőknek nem igazán ajánljuk, viszont haladó weboldal tulajdonosok részére sem tudjuk nyugodt szívvel ajánlani, mert nekik meg már nem lesz elég a rendszer által nyújtott szolgáltatás.

Wordpress: A WP 2003 táján indult útjára, egy igen egyszerűnek mondható platformmal, ami elsőként blogokhoz lett tervezve. Talán ma is azért annyira elterjedt ez a cms, mert egyre többen fogunk blogolásba, vagy blogszerű weboldal üzemeltetésébe.

Felhasználói szempontból a WP igazán jónak mondható, sőt talán a legjobbnak egyszerűsége és nagyszerűsége miatt, viszont ez a rendszer a legsebezhetőbb is biztonság terén, így mindenképp ajánlott mindig a legújabb verziót futtatni, melyet könnyedén megtehetünk az autómatikus frissító funkció használatával.

Joomla: A 2005 évben napvilágot látott Joomla rendszer a legfiatalabb az általunk említett cms-ek között. Számunkra ez a cms a preferált, ugyanis fejleszthetőségével és felhasználhatóságával is nálunk ez a rendszer viszi a prímet. A Joomla sokoldalúságával kompromisszum mentesen tudjuk elkészíteni hőn vágyott weboldalát, úgy, ahogyan az Ön elképzelte, ráadásul azt számos modullal és pluginnel színesíthetjük meg.